A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. E vitaminja erős antioxidáns, mely segít a bőr egészségét fenntartani.
Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.
Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású.
A szeder sokféleképpen felhasználható, fogyasztható. Egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. Készítető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás íze miatt finom desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható. Készíthető belőle még szederbor, sőt likőr is.
Forrás: házipatika.com