2013. június 24., hétfő

Brutális csokitorta

Nincs ember, aki ne szeretné a csokitortát. Íme egy elég brutális változat...


Hozzávalók:

A tésztához:
12 dkg tejcsokoládé
12 dkg vaj, vagy Rama
4 dkg porcukor
6 tojás
16 dkg cukor
12 dkg liszt
A krémhez:
5 dl tejszín
20 dkg tejcsoki és étcsokoládé
4 evőkanál cukor

Elkészítés:

A krémhez a torta készítését megelőző estén vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, majd felöntjük tejszínnel, hozzáadjuk a cukrot és felforraljuk. Kihűtjük, utána a hűtőbe rakjuk egy éjszakát pihenni.

A tésztához a csokoládét megolvasztjuk gőz felett, majd hozzáadjuk a vajat, a porcukrot, a tojást, a cukrot és a lisztet. Összedolgozzuk, kivajazott-lisztezett tortaformába öntjük, és 175 fokon megsütjük.

Ha kihűlt a tészta, a tejszínes-csokis krémmel megtöltjü és bevonjuk, ízlés szerint díszítjük.

Megjegyzés:
Szeretet és csoki. :)

Forrás: mindmegette.hu

2013. június 22., szombat

Csináljunk kovászos uborkát!

A savanyúság számos húsétel ízletes kiegészítője lehet. A házi készítésű savanyúságnál pedig nincs is finomabb. A kovászos uborka elkészítése nem túl nehéz, és bár több napot kell rá várni, megéri.


Uborkavásárlás: Akinek van otthon konyhakertje, az szerencsés, a többiek a piacon is beszerezhetik a kovászolni való uborkát. Vigyázzunk, hogy sárga uborkákat ne válasszunk, azok már nem alkalmasak arra, hogy eltegyük! Szép, egészséges és érett darabokat válogassunk össze, lehetőleg közepes méretűeket!
Az uborka előkészítése: Jó alaposan mossuk át az uborkát, majd vágjuk le a két végét! Ezután hosszában vágjuk be úgy, hogy majdnem végigér a vágás! Ezután fordítsuk meg, és a másik oldalról is vágjuk ketté, szintén majdnem végig (a két vágás merőleges legyen egymásra)! Így nem esik szét, de sokkal jobban át tudja majd járni a sós víz.
Az üvegek előkészítése: A befőttes üveget alaposan mossuk át, majd tegyünk az aljára kaprot! Erre jöhet a már bevágott uborka. Jó szorosan tegyük az uborkákat, ha marad egy kis rés, oda tegyünk egy kisebb darabot!
Jöhet a fokhagyma: 1 nagy fej fokhagymát pucoljunk meg, majd a gerezdeket dobáljuk rá az uborkára. Ezután egy újabb csokor kaprot helyezzünk az uborka tetejére!
Végül jöhet a kenyér: A tetejére tegyünk egy szelet kenyeret!
Sós víz: A felöntéshez sós vizet használunk. Forraljunk fel annyi liter vizet, ahány literes a befőttes üveg! Adjunk minden liter vízhez kb. 3-4 dkg sót! A felforralt, majd visszahűtött sós vizet öntsük rá a már bekészített uborkára úgy, hogy teljesen ellepje a kenyeret is! Az egészet takarjuk le egy kis tányérral!
Érlelés: A befőttes üvegeket tegyük ki a napra! A napsütés mennyiségétől függően 2-4 nap alatt érik be az uborka. Ha már érettnek tűnik, kóstoljuk meg, hogy tényleg jó-e!
Leszűrés: Ha megérett az uborka, szedjük ki, majd szűrjük le a levét! Az üvegből vegyük ki a kaprot és a kenyeret, tegyük vissza az uborkákat, majd öntsük vissza rá a leszűrt lét! Ezután tegyük a hűtőbe, ahol még kb. 10 napig eláll!

Forrás: hogyankell.hu
Fotó: dr. Szikszai Tünde

2013. június 19., szerda

Nyári zsongás váltja a tavaszi ébredést – Nem csak vízpart!

A Magyar Turizmus Zrt. 2013-as belföldi kampánya egy-egy utazásra ösztönző életérzés és hangulat megjelenítésével népszerűsíti a hazai turisztikai termékeket. A tavaszi időszak „ébredés” hívószava után a nyár a fesztiváloké és a vízparti üdülésé lesz. „Nem csak vízpart!” szlogennel „zsongani” hívják a nyaralásra vágyókat, a középpontban a főváros, a Velencei-tó és környéke, valamint a balatoni régió áll. A kampány fontos célja, hogy a SZÉP kártya szálláshelyi felhasználását is erősítse a belföldi turizmus élénkítése érdekében.


A kampány nyári szakaszában a „zsongás” felidézésével több, egész évben átélhető élménnyel kapcsolják össze a vízparti turizmust. Az új megcélzott piaci szegmens a fiatal korosztály, így hangsúlyt kapnak a nagy hazai nyári fesztiválok, de kiegészítő elemekként megjelennek a fiatal családokat megszólító, a gyermekek számára is élményt nyújtó rendezvények is. A „Nem csak vízpart!” szlogennel a vízpart fogalmát újraértelmezve a napsütés, szabadság, strand mellé társítják a többi évszakban is utazásra csábító lehetőségeket: a wellness-fürdőzést, túrázást, a koncerteket, kiállításokat, valamint a kulináris élvezeteket. A kampány másik fontos célja, hogy a SZÉP kártya szálláshelyi felhasználását is erősítse a belföldi turizmus élénkítése érdekében. A nemzeti turisztikai marketingszervezet ezért a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségével együtt egész éves SZÉP kártya kommunikációt is folytat a belföldi kampányaihoz kapcsolódva.

Az úti cél kiválasztásához elsősorban a megújult www.itthon.hu oldal nyújt segítséget, ahol a régiók kedvezményes turisztikai ajánlatai között böngészhetnek az érdeklődők. Érdemes azonban átlapozni az MT Zrt. ÉLMÉNY itthon című ingyenes turisztikai programajánló magazinját is.
A kampány nyári szakaszának kreatív anyaga július végéig látható országszerte közterületi és járműreklámokon, napi- heti- és havilapokban, valamint internetes felületeken.
A fiatal célcsoport könnyebb megnyerése érdekében természetesen játék és Facebook-aktivitás is kapcsolódik a kampányhoz: a http://jatek.itthon.hu/kvizpart/ oldalon a három régió valamelyikéhez kapcsolódó képeket lehet kirakni. A játékos úgy juthat a kirakó egyes darabjaihoz, ha helyesen válaszol a régióval kapcsolatban feltett kérdésekre. A játékot időmérő figyeli, a legjobb időt elért játékosok között nyereményeket sorsolnak ki.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Idén is vár a Művészetek Völgye

Mintegy 500 programot tartanak idén a Művészetek Völgyében, amely Kapolcson, Taliándörögdön, Monostorapátiban és Vigántpetenden zajlik július 26. és augusztus 4. között.


A programot ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón Márta István fesztiváligazgató elmondta, hogy a programok többsége Kapolcson lesz, a kísérőrendezvények kapnak helyet a csatlakozó falvakban. Felidézte, hogy tavaly mintegy 120 ezer látogató kereste fel a Völgyet, amely jelentős bevételt jelent a falvaknak. Tavaly a kapolcsi önkormányzat több mint 5,5 millió forinttal gazdagodott, a 220 kapolcsi "portából" 113 részesült valamilyen bevételben.

Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is lesz Palya-udvar, ahol többek között Beck Zoltán (30Y), Berecz András, az Artus Társulat, Háy János, Erdős Virág, Jónás Vera, Szokolay Dongó Balázs, Grecsó Krisztián, Esterházy Péter, Dés László, a Momentán Társulat, Szirtes Edina Mókus, valamint a Maszkura és a Tücsökraj zenekar lép fel, de jelen lesz a Slam Poetry Budapest csapata is Závada Péterrel és Simon Mártonnal, fellép a meghirdetett zenei pályázaton bejutott 12 zenekar is - ismertette Palya Bea énekes a programot. Hozzátette: idén először lesz bébiszitter-program, hogy az idősebbek is gondtalanul élvezhessék a koncerteket.
A Kaláka Versudvar minden nap 10 és 23 óra között várja a vendégeket - mondta Gryllus Dániel, a programok szervezője, a Kaláka együttes vezetője. Hangsúlyozva, hogy náluk a költészeté, a verseké és a daloké a főszerep. A Versudvar vendége lesz Geszti Péter, Kovács András Ferenc, Lackfi János, Gryllus Vilmos, Varró Dániel, Herczku Ágnes, Szalóki Ágnes, Tóth Krisztina, Rátóti Zoltán, Galkó Balázs, Szirtes Edina Mókus, Szalóki Ági, Rosonczy-Kovács Mihály vagy Ferenczi György is.

Földes László Hobo a Kapolcsi Hobo Klub programjairól elmondta, hogy az idén kizárólag saját dalokat fognak játszani, tíz este alatt tízféle repertoárt, mintegy 180 dalt hallhat a közönség. Délutánonként a Malompart Színpadon a Magyar Hobológiai Társaság IV. Vándor-Ló-Gyűlésének előadásait lehet meghallgatni Jász Attila költő, az Új Forrás folyóirat főszerkesztője vezetésével.

A Blue Spot Café udvarában a bluesé, a rocké és a közös zenélésé lesz a főszerep, fellép a Blue sPot, Sena, az Anna & the Barbies, a Roy&Adam Trio, az Elefánt, a Kistehén, Ferenczi György, Frenk, valamint a Pribojszki Mátyás Band. Márta István a programok közül kiemelte a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség rendezvényeit, amely mintegy nyolcszáz fellépő közreműködésével nyolcvan programot tart. A völgyben jelen lesz a Magyar Írószövetség, emellett visszatér a fesztiválra a dzsessz: este hat órától a Királykertben lép fel Sárik Péter, Gyárfás István, Harcsa Veronika, Gyémánt Bálint, a Dresch Quartet, Szőke Nikoletta, Lukács Miklós, a Bacsó Kristóf Trió vagy a Snétberger Zenei Tehetség Központ tehetségei, az Oláh Szabolcs Quintet és Dés András.

A komolyzenei programok a Katolikus templomban kaptak helyet, a tíz nap alatt olyan zenekarokat lehet hallani, mint Savaria Baroque, az Excanto, a Musica Florens vagy az Aura Musicale. Emellett itt lesznek a Zeneakadémia tehetségei is, az Ear együttes pedig kortárs elektronikus zenei koncertet ad. Márta István elmondta: az idén is megrendezik az Örökségvölgy programjait, ennek keretében például az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület hatvan települése mutatkozik be kézműveseivel, művészeivel, őstermelőivel. A fesztivál keretében mintegy negyven kiállítás lesz látható, a Malomszigeten pedig megrendezik az Országos Fazekas és Keramikus Találkozót és Vásárt


Forrás: színház. hu

2013. június 15., szombat

Gazdaságos házi fagyi recept

Szeretjük a fagyit. A kis fagyit, a nagyot, a csokisat és a gyümölcsöset. De néha a pénztárcánkra is gondolni kell, íme tehát a házi fagylat receptje:


0,5 l tejföl ( nem elírás!! ) , 0,5 kg FAGYOTT gyümölcs- bele a turmixba, egy vaníliás cukor, meg cukor ízlésed szerint : és turmix. 
ISTENI!!!!
Olyan ízben, ahogy Te akarod... ha meg lerakod például babapiskótával, amit áztatsz ebben abban, szörpben, szirupban,kakaóban, kávéban,likőrben s rétegezve a fagyiddal, akkor csuda dolgokat kreálhatsz. Sárgadinnyével is működik...

A receptért köszönet a Kreatív Mániának! 

Mit kérsz enni, kisfiam? - táplálkozási szatíra

Az írás - gondolom - nem bántó szándékkal született. De tény, hogy elképesztő mennyiségű ízfokozót és ki tudja, mit még eszünk meg a felvágottakban. Nézzük, mit is...



- Mit kérsz enni, kisfiam?

- Én vizet akarok, anya. Legfeljebb a vízhez egy kis marhahúst, sertéshúst, gyártási szalonnát, Na-nitrites keveréket, magyarul E450-es adalékot, nem húseredetű fehérjét és emulgeátort - de karragén, guargumi és xantángyanta ki ne maradjon belőle!
- Egyszóval te Tesco párizsit kérsz.
- Úgy van, anyukám. És kérlek, kenj meg hozzá egy lisztből, kis ízjavítóból, sikérből, antioxidánsból, tejporból, cellulázenzimből, a savanyúságot szabályozó kálium-acetátból és citromsavból, emulgeálószerből és kalcium-szulfátból álló kenyeret.
- Győri rozsosat?
- Igen, egy kis vízzel, hidrogénezett/átészterezett növényi olajat, amelyben persze van só, emulgeálószer, kálium-szorbát.
- Már kenem is a Delmát, fiam.
- Nekem viszont, anya, ma jobban esne egy kis sertéshúsban és vízben elkevert húspép, bőrke, karragén, polifoszfát, szójafehérje, nátrium-laktát, étkezési keményítő, pirofoszfát, antioxidáns és Na-nitrit.
- Akkor te a Zalahús műbeles virslijét kapod fiam. Hozzá természetesen tartrazinnal, kinlinnel, amaranttal, indigókarminnal színezett természetes aromával, nátrium-benzoáttal, sóval, mustármaggal, cukorral és ecettel dúsított vizet.
- Magától értetődik, Globus mustár nélkül a virsli mit sem ér, anyukám.
- Isztok-e hozzá, gyerekek, vízben feloldott izocukrot, Na-ciklamátot, aszpartámot, aceszulfátot, szacharint, aszkorbinsavat, nátrium-benzoátot és fenilalanint?
- Vitamor szörpöt? Igeeeen!
- Ebédre viszont kaptok egy kis búzalisztet, kukoricakeményítőt, hidrogénezett növényi zsírt, ízfokozót, lehetőleg E631-est és E627-est, nátriumglutamátot, módosított keményítőt, állati eredetű zsírt, élesztőport, szárított tyúkhúst és E 150-es színezéket.
- Maggi szárnyaskrémleves lesz brokkolival! Hurrá! S utána?
- Utána pedig búzalisztet paradicsomsűrítménnyel, sajttal, ananásszal, vízzel, növényi olajjal, nátrium-nitrittel tartósított főtt sonkával, búzakeményítővel, cukorral, sóval, élesztővel és jóféle acetilezett-dikeményítővel, adipáttal.
- Hawaii!
- Bizony, bizony, gyerekek, Hawaii pizza lesz, dr. Oetker módra.
- Az a kedvencünk.
- Este a tévéhez pedig mit kaptok, na, mit?
- Csak nem burgonyát, növényi olajat, sót, hagymaport, autolizált élesztőport, tejszínport, dextrózt, sajtport, nátrium-glutamátot, dinátrium-5-ribonukleotidokat és tapadásgátlót, vagyis szilícium-dioxidot?
- De bizony, gyerekek, úgy van, chipset. Lay's újhagymás chipset.
- S mi lesz a vacsora?
- Vacsorára pedig a két nagy gyerek eszik aszpartámmal, fenilalaninnal, K-aceszulfámmal, zselatinnal, hidroxi-propillal javított joghurtot, amelyben kalcium-foszfáttal, vízzel és cukorral fölhizlalt, egyszer már kipréselt gyümölcshús vázdarabkák vannak.
- Én is kérek őszibarackos light joghurtot! Én is! Én is!
- Ne kiabálj, Lajoska. Te mást kapsz ma este. Na nézd, már itt is van egy kis kóstoló: húspép, víz, zsemlemorzsa, zsiradék, liszt, panírlé, szójagranulátum, szójakoncentrátum, keményítő, fűszerek és karamellammóniás színezék, egyszóval Kot-kot baromfifasírt. Ezt szegény apád is, hogy imádta..., nyugodjék békében...


Forrás: ZöldVálasz.hu

2013. május 25., szombat

A csodatévő szeder


A szeder bogyó nagy mennyiségben tartalmaz A és C vitamint, kalciumot, káliumot, vasat, mangánt és foszfort. E vitaminja erős antioxidáns, mely segít a bőr egészségét fenntartani.


Tartalmaz még magnéziumot, rezet, van benne folsav, B1 és B6 vitamin, pantoténsav, riboflavin és niacin, kis mennyiségben fehérje, zsír és szénhidrát. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidáns flavonoidokat, amelyek rendkívül jó immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatásúak.

Növényi rostjai segítik az emésztést, csökkentik a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét, gyümölcssavai és ásványi sói a vírusok és baktériumok leküzdésében segítenek. Magas pektintartalma csökkenti a koleszterinszintet és az érelmeszesedést. A szederből főzött lekvár hashajtó hatása ismert, ezenkívül jó gyomor-, vese- és hólyagpanaszokra. Magas antioxidáns tartalma miatt nagyon hatékony a szabad gyökök elleni védekezésben. Így jelentős rákmegelőző és gyógyító hatása. Fáradékonyság ellen is kiváló hatású.
A szeder sokféleképpen felhasználható, fogyasztható. Egészségmegőrző, jótékony hatásait leginkább nyersen, frissen élvezhetjük. Értékes anyagait, a vitaminokat, flavonoidokat a friss gyümölcshús tartalmazza. Készítető a szederből szörp, leves, dzsem, befőtt, lekvár, sőt mártás is. Kellemes, savanykás íze miatt finom desszertek, sütemények ízesítéséhez kiváló. Különböző tejtermékek, például joghurtok ízesítéséhez is remekül használható. Készíthető belőle még szederbor, sőt likőr is.

Forrás: házipatika.com