2013. március 18., hétfő

Egyházi- és Világi Borok Versenye


A Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület (GKRTE) kezdeményezésére a VIII. Egyházi- és Világi Borok Versenyét 2013. április 30-án Nyársapát Önkormányzata a Ceglédi Unghvári László Borrend közreműködésével rendezi meg.


A verseny eredményhirdetésére 2013. július 13-án a Kenyér- a Bor és a Kultúra Ünnepe című rendezvény keretében ugyancsak Nyársapáton kerül sor.
A szóban forgó kulturális turisztikai programokra vonatkozó versenyfelhívás, nevezési lap és versenyszabályzat, továbbá a rendezvények népszerűsítését célzó szórólap megtekinthető a Gödöllő Környéki Regionális Turisztikai Egyesület www.gkrte.hu című honlapjának Szakmai oldalán a "Bor-, Gasztronómiai, Egyházi- és Világi Borok Versenye" fejezetében, továbbá az alábbi honlap címre klikkelve is elérhető.

http://www.gkrte.hu/public/magazin2.php?id=1176&kat_id=2

2013. március 17., vasárnap

A legédesebb kis színes francia sütemények

A macaron egy kis csoda. Remek színes meglepetést lehet vele szerezni, és nem is olyan bonyolult.


Hozzávalók:
3 tojás
6 dkg kristálycukor
18,5 dkg porcukor
10 dkg finomra darált mandula

Elkészítés ideje: két óra.

Elkészítés menete:

A tojásokat válaszd szét, majd kézi habverővel kezdd el felverni a fehérjét, ha már egy kicsit habos, add hozzá a kristálycukrot, és azzal verd nem kemény, inkább folyós habbá. Ha ezzel megvagy, egy másik edénybe tedd a mandulát, és szitáld rá a porcukrot, majd gyors mozdulatokkal keverd a fehérjés-cukros habba. Végy elő egy tepsit, tegyél rá sütőpapírt, majd a keverékből egy keveset tölts habzsákba, és nyomj belőle a papírra. Ha szétfolyik, akkor még sűrítsd egy kicsit a krémet, ha már meg tud állni, de nem túl kemény, akkor jó.

Ha elérte ezt az állapotot, akkor nyomj az adagolóval kis korongokat a sütőpapírra, majd hagyd egy órát állni őket szobahőmérsékleten, hogy egy kicsit megkeményedjenek. Miután ez letelt, 140 fokra előmelegített sütőben süsd meg őket, nagyjából tíz perc elég nekik. Azt, hogy mivel töltöd meg, rád bízzuk, millióféle töltelék passzol hozzá, a legegyszerűbb csokistól a létező legbonyolultabb darabokig. Ha megvan a töltelék, nincs más dolgod, mint az elkészült korongok felét megkenni vele, a másik felét pedig a megkentek tetejébe nyomni, és már kész is vannak a kis édes szendvicseid.Keverj a tésztába ételfestéket, hogy igazán látványos desszert kerüljön ki a kezed alól.

Forrás: femina.hu

2013. március 16., szombat

Magyar bor sikere Amerikában

A Wine Spectator az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb borászati magazinja. A legújabb szavazatok alapján e magazin százas listájára felkerült egy magyar bor is, a mádi illetőségű Royal Tokaji 2006-os 5 puttonyos aszú.



Az első helyezett az amerikai Saxum pincészet 2007-es évjáratú Saxum James Berry Vineyard Paso Robles nevű cuvée-je lett. A százas 35 bor amerikai, 19 francia, 9 spanyol, 9 olasz, 6 ausztrál, 5 argentin, 4 chilei, 3 német, és 3 portugál, valamint 2 osztrák, 2 új zélandi, 1 magyar, 1 görög, és 1 dél-afrikai bor került fel.

A lista összeállításakor a borkóstoltatáson kívül a bírák figyelembe veszik a forgalomba hozott és importált mennyiséget, a borok értékét, izgalmasságát is.

Forrás: amerikaihírújság.com

2013. március 15., péntek

Csillapítsa kertvágyát!

Két hét múlva nyitja kapuit a legújabb kerti trendeket és termékeket bemutató, különleges programokkal és egy hatalmas virágzó tulipánkerttel színesített Gardenexpo.


A kertépítés és kertfelújítás előtt állók számára szinte kötelező a részvétel, de azokat is várják, akik a teraszukat kívánják felöltöztetni a tavasz közeledtével.

Szerb ortodox kolostor és templom, Grábóc


A grábóci szerb ortodox kolostor és templom (szerbül: Manastir Grabovac) a Tolna megyei Völgység egyik „világtól elzárt”, erdővel borított dombok között megbújó kisközségében Grábócon található, ahová 1580-ban érkeztek ortodox szerb szerzetesek a dalmáciai szerb Dragovity kolostorból.


A faluban akkoriban már éltek a törökök elől korábban ide vándorolt szerb családok. A kolostor összes épülete 1994 óta ismét a magyarországi szerb ortodox egyház tulajdonában van. A hely több évszázadon át a „magyarországi szerb kultúra Athénje”, a magyarországi szerb ortodox papképzés központja volt.

forrás: wikipédia

A reggeli a legfontosabb étkezés


A reggeli a legfontosabb étkezés, kalória, energia, hogy elindulhasson a nap. Mégis sokszor elhanyagoljuk. Talán ha ilyen gazdag és ínycsiklandozó szendvicseket csinálnánk, nagyobb kedvvel enné a család

További képek és hasznos információk a GSZT szakújság Facebook oldalán

2013. március 14., csütörtök

Balatoni hétvége a Hotel Gellértben

Nekünk a Balaton a Riviéra!

Április első hétvégéjén, 6-án és 7- én, amikor a Balatonnál és Budapesten is egyre jobban várja mindenki, hogy eljöjjön a nyár, a Gellért Hotelben beindul a szezon: a hotel naptárat és térképet félretéve a falai közé idézi a nyári Balatont.



A nyárváró program azt kívánja bemutatni, mennyire színes a gasztronómiai, turisztikai kínálat a magyar tengernél, és ehhez – a Magyar Turizmus Zrt. kampányához kapcsolódva - a szálloda 50 – 70 kiállítót hív meg a bor, a gasztronómia, és a vízi sportok képviselői, művelői közül. A meghívást egy válogatás előzte meg, a kiállítók megpróbálják saját termékeiken, programjaikon keresztül bemutatni a Balaton környékére jellemző, sokszínű kínálatot.

A részletes program megtalálható a GSZT szakújság oldalán