2013. április 13., szombat

Kisüsti pálinkafesztivál Gyulán


Április 19–21-én rendezik meg a gyulai várkertben a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivált, ami nemcsak az ország, hanem egyben a világ legnagyobb pálinkás rendezvénye!



Az erjesztett gyümölcsökből készülő párlatok hungarikumnak számító hagyományos, magyar fajtája a pálinka. Elkészítéséről a Pálinkatörvény rendelkezik és csak a benne meghatározott szempontok szerint előállított gyümölcspárlatot lehet pálinkának nevezni. Ennek értelmében tehát csak Magyarországon termesztett gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készülhet; 100 százalékos gyümölcstartalmúak, így nem tartalmazhat egyéb alkoholt, illetve színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot sem. Alkoholfokának el kell érni legalább a 37,5 százalékot.
Azokat a pálinkákat illetjük kisüsti jelzővel, amelyek 1000 liter alatt, rézüstben készülnek. Az idei pálinkaünnepen kóstolhatunk többek között szilva-, körte-, alma-, kajszibarack-, cseresznye-, szőlőtörköly- és eperpálinkákat is. A gasztronómia programokat tekintve lesz látványos disznóvágás, nemzetközi főzőverseny és két pálinkakóstoló között étvágyunkat is csillapíthatjuk a gasztronómiai kiállítók standjainál. Ha már kellőképpen megalapoztuk hangulatunkat, akkor bátran kitáncolhatjuk magunkból az alkoholt a Bikini, a Magna Cum Laude vagy a Hooligans élő koncertjén.

Forrás: nosalty.hu

2013. április 11., csütörtök

Magyaros betyárleves


Néha nem árt egy jó kis magyaros, gazdag levest tenni az asztalra. A fennmaradt betyárleves receptek közül a bakonyi változatot osztjuk meg:



Hozzávalók:

35 dkg marhaszegy,
1 pár csirkecomb,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma,
só,
egész bors,
csípős paprika,
csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből. (a liszt mennyisége a tészta állagától függ)
Elkészítése:

A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

Jó étvágyat!

Budapesti gyógyfürdők az olasz Vanity Fair magazinban


A Magyar Turizmus Zrt. olaszországi külképviseletének együttműködésével az olasz Vanity Fair magazin wellness-melléklete – amely a gyógyfürdőkről mint reneszánszukat élő úti célokról szól – a Széchenyi, illetve a Gellért fürdőt ajánlja olvasóinak a budapesti történelmi gyógyfürdők közül. 


Az olasz női magazin mellett a Maxim olasz férfi magazin is foglalkozik a budapesti gyógyfürdőkkel: ebben a lapban a Rudas fürdőt ismerhetik meg részletesebben az olvasók. A magyar gyógyfürdők népszerűségét bizonyítja az is, hogy az MT Zrt. milánói képviseletének facebook oldalán is az egészségturizmus témához köthető bejegyzések a legnépszerűbbek. Az olasz piacon hazánk gyógyturisztikai kínálata iránt mutatkozó, fokozódó érdeklődést a KSH előzetes adatai is alátámasztják: 2012-ben az olasz vendégek által gyógyszállókban eltöltött vendégéjszakák száma 45,2%-kal nőtt az előző évhez képest.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Olasz háziasszony a világ legjobb séfje


Egy olasz konyhafőnököt nyilvánítottak idén a világ legjobb női séfjének a világ vendéglátóiparának vezetői képviselői, a The World’s 50 Best Restaurants “akadémia” tagjai.
A “világ ötven legjobb éttermének” idei, női séfeknek járó elismerését elnyerő Nadia Santini sohasem járt szakácsiskolába vagy bármilyen szervezett tanfolyamra, férje éttermet vezető nagyanyjától tanult meg sütni-főzni úgy, hogy három Michelin-csillaggal ismerték el tudását.
A tripla Michelint még 1996-ban kapta elsőként az olasz szakácsnők közül. Most a Restaurant című brit magazin szervezésében jutalmazta 900 fős nemzetközi zsűri – tagjai valamennyien rangos ínyencek – a világ legjobb szakácsnője elismeréssel, az úgynevezett Világ Ötven Legjobb Étterme díjjal, amely nem túl régi, 2011-ben ítélték oda először.
Santini egy kis észak-olaszországi faluban, a lombardiai Runatéban főz hagyományos olasz ételeket, ám némileg modernizálva. Férje famíliája nemzedékek óta szakácscsalád. Éttermük, a Dal Pescatore 1925 óta működik.
Nadia Santini csaknem 40 éve kezdett kuktáskodni benne, de már jó ideje ő a főszakács. A brit gasztronómiai szakfolyóirat szerint a rendkívül kreatív és innovatív Santini főztjére a legkritikusabb bírálók sem tudnak rosszat mondani.
Az elismerést első alkalommal, 2011-ben egy franciaországi vendéglő, a valence-i Maison Pic vezetője, Anne-Sophie Pic nyerte el, tavaly a San Sebastian-i (Spanyolország) Arzak étterem séfjét, Elena Arzakot díjazták.
MTI

2013. április 9., kedd

Grapefruit - a csodaszer


A ’30-as évek óta őshonos fogyókúrás „termék” a grapefruit Hollywoodban, és máig megállja helyét a kilóapasztó étrendekben. Így Kylie Minogue, Brooke Shields csak néhány azon hírességek közül, akik ezen citrusfélének köszönhetik bomba-alakjukat.


De mitől ennyire hatékony a grapefruit? 
A grapefruit egy igazán különleges gyümölcs. Fehérjékkel együtt fogyasztva ugyanis felgyorsítja a zsírok elégetésének folyamatát, ezáltal hozzájárul a súlyvesztéshez. A benne lévő enzimek serkentik az emésztést, csökkentik a vér koleszterinszintjét, mindezek pedig szintén a fogyáshoz vezetnek.
A grapefruit ugyanakkor rengeteg növényi rostot, C-vitamint és folsavat tartalmaz, kiegészítve a jelentős mennyiségű likopinnel, vagyis azzal az anyaggal, amely meggátolja a rákos sejtek kialakulását, így megóvva minket a bőr-, tüdő-, vastagbél- vagy emlőráktól.
Ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyókúrák alatt, a citrusfélét kalóriában szegény és fehérjékben gazdag élelmekkel kell társítani. További feltétele a diétának, hogy kerülni kell az étkezések közötti nassolást, ropogtatást.
Ha te is beállnál a sztárok sorába a grapefruit-kúrával, így festene az étrended:
* Reggeli: 2 tojás, 2 szelet sonka, 1 csésze feketekávé, ½ grépfrút vagy ½ csésze frissen csavart grapefruitlé.
* Ebéd: öntetes saláta, hús amennyi jólesik, ½ grapefruit vagy ½ csésze frissen csavart grapefruitlé.
* Vacsora: zöld vagy piros zöldségek (kivéve a borsót, babot, kukoricát és burgonyát), zöldsaláta, hús (lehet halhús is) amennyi jólesik, ½ grapefruit vagy ½ csésze frissen csavart grapefruitlé.
Ha kívánsz egy kis kóstolót, az étkezések között ihatsz tejet.
A diétát legalább 10–12 napig kell tartani ahhoz, hogy szemmel látható eredményekhez vezessen. Ez idő alatt akár 6–10 kilótól is meg lehet szabadulni – állítják azok, akik már kipróbálták.

2013. április 8., hétfő

Medvehagyma őrület - recepttel


Hazai erdeinkben a tavasszal téli álmukból ébredő medvéket gyakran kapták medvehagyma-evésen - az állatok a növény segítségével erősítették és méregtelenítették szervezetüket. Innen ered a neve is. A medvehagyma jótékony hatása azonban nem korlátozódik a medvékre: fogyasztása mindenkinek ajánlott, elsősorban tisztító és méregtelenítő tulajdonságai miatt, másodsorban pedig azért, mert nagyon finom.


A növénynek március végén jelennek meg jellegzetes, lándzsa alakú levelei, áprilisi virágzásakor pedig gyönyörű fehér szőnyegként borítja az erdő alját. Ha a medvehagyma leveleit magad szeretnéd szedni, erdeinkben a nem védett területeken - még a virágzás előtt - megteheted.

Mire figyeljünk a szedéskor?

Még virágzás előtt tépjük a kosarunkba hagymáját és levelét. Levele kissé hasonlít a gyöngyvirágra és a kikericsre. Hogy valóban medvehagymát találtunk-e, arról könnyen meggyőződhetünk, ha megdörzsöljük ujjaink közt a levelét. Ha fokhagyma illatot áraszt, akkor gyűjtsük tovább. Ha szagtalan vagy gyöngyvirágillatú, akkor valamelyik másik két növénnyel találkoztunk, amire azért kell vigyázni, mert kis mennyiségben is súlyos mérgezést okozhatnak. Egy növényről csak egy levelet szedjünk le, így az évelő hagyma a következő évre is erőt tud gyűjteni.

Szendvicsekhez, levesekhez, húsokhoz

A medvehagyma felhasználása igen sokrétű. A friss leveleket apróra vágva akár a reggeli szendvicshez is fogyaszthatod, készíthetsz belőle főzeléket, levest, de húsokhoz és köretekhez is kiváló. Salátába is beleteheted, de a szárított levelekkel az ételeket is fűszerezheted. Mivel a medvehagyma csak májusig szedhető, ha hosszú távon szeretnéd fogyasztani, érdemes frissen lefagyasztani, vagy fűszerolajként tárolni. A friss növényből többek között az alábbi ételeket készítheted el.

Medvehagyma-krémleves


Ehhez a különleges leveshez pucolj meg egy fej vöröshagymát, vágd össze, és két, szintén darabokra vágott krumplival tedd fel főni körülbelül másfél liter vízzel. Egy maréknyi medvehagymalevél egyötödét is tedd hozzá a leveshez és várd meg, míg a krumpli megpuhul. Ezután hagyd hűlni az ételt, közben néhány gerezd fokhagymát nyomj össze, és dobd a levesbe. Ezután öntsd a keveréket turmixgépbe, és a maradék medvehagymával, majd fél liter tejszínnel pépesítsd. Sóval, borssal ízesítheted.


2013. április 7., vasárnap

Segíts egy kávéval, vagy egy szendviccsel


A segítségnyújtás új formájaként indult el Magyarországon külföldi mintára az Adj egyet ajándékba! program, amelynek lényege, hogy az akcióhoz csatlakozó üzletekben bárki kifizethet saját fogyasztásán felül egy tetszőleges terméket, amelyet az üzemeltető a hozzá betérő rászorulóknak ad oda. A programot egy nápolyi kávézó példája indította világhódító útjára. 


A vendéglátóhelyen a betérők saját fogyasztásukon felül egy úgynevezett "felfüggesztett" kávét, pékárut is kifizethettek, amelyet a személyzet külön listán jegyzett fel. Ha egy nehéz helyzetben élő érkezett az üzletbe, csak azt kellett kérdeznie, van-e a számára ezen a bizonyos listán kávé vagy étel, és ha volt, azt megkaphatta annak az adakozónak a jóvoltából, aki korábban ezt kifizette.

"Ez az újfajta segítségnyújtás főként azoknak lehet jó, akik nem tudnak nagyobb összeget adni, nem akarnak az utcán pénzt adni vagy nem pénzt akarnak adni" - fejtették ki közleményükben a program magyar kezdeményezői. A külföldi példa "plusz egy kávéból" indult, Magyarországon azonban a szervezők szélesebb körben is szeretnék elterjeszteni az akciót: nemcsak vendéglátóhelyek, hanem olyan szolgáltatók (fodrászatok, játszóházak, állateledel-boltok, egészségügyi intézmények) csatlakozását is várják, amelyek egy önkéntes, civil kezdeményezés keretében szívesen támogatnák a rászorulókat.

Aki csatlakozni kíván, e-mailben jelezheti szándékát a szervezőknél az adjegyetajandekba@gmail.com címen, és ki kell tennie boltjára a program logóját. Ezen felül fel kell készítenie a személyzetet és nyilvántartást kell vezetni az ajándékba kifizetett tételekről. A magánszemélyek pedig bárhol adhatnak, ahol látják az üzleten a kezdeményezés logóját. "A program az önzetlenségen és a bizalmon alapul. A rendszert önkéntesek működtetik, minden felajánlás a kezdeményezéstől az internetes megjelenés kezeléséig, a matrica nyomtatásáig valakinek az ingyenes segítsége" - hangsúlyozzák a szervezők.

Csatlakozott már a kezdeményezéshez több kávézó, pékség, bisztró, étterem, de fodrászat, kutyapanzió és színház is az ország több pontjáról. A program Facebook-oldalán már elérhető a résztvevő boltok listája.
Forrás: nőkorszak.hu