2013. április 14., vasárnap

Komfortos kávézás bringásoknak


Zürichben olyan asztalokat állítottak fel egy kávézó mellett, ahol a biciklisek úgy kávézhatnak, hogy nem kell leszállniuk a bringájukról.


Svájc fővárosában az önkormányzat helyezett ki a Rathaus Cafe nevű népszerű kávézó elé olyan asztalokat, melyeknél a bringások úgy kávézhatnak, hogy le sem kell szállniuk a nyeregből. A Velokafi nevű rendszer lényege, hogy a magas asztalok elejébe éppen illeszkedik a bringa kereke, amely ezért nem dől vagy gurul el, a biciklista pedig gyorsan és kényelmesen kávézhat meg pár nyugodt perc alatt, és gurulhat is tovább.

A projekt a városnak azt a célkitűzését reklámozta, hogy 2025-re jelentősen csökkentenék az autóforgalmat, és inkább a biciklizést és a tömegközlekedést szorgalmaznák. Ehhez pedig alakulnia kell a városnak is, és a hasonló kezdeményezések mindenki dolgát megkönnyíthetik. Azok a bringások egyébként, akik kipróbálták a lehetőséget, mind kaptak ajándékba egy forró kávét.

Forrás: PSFK

Ültessünk együtt virágot a Városligetben!


Több mint 20 ezer virág ültetésében segédkezhetnek azok a budapestiek, akik szeretnének részt venni egy újabb magyar rekord felállításában április 20-án a Városligetben. 


Az önkéntes kertészeknek ezen a napon lehetőségük lesz virágokat, fákat ültetni, játszótereket tisztítani, a ligetben található padokat és sportpályákat lefesteni.

A főszervező Főkert Nonprofit Zrt. rekordkísérlettel is készül: 800 négyzetméteren 20 750 darab árvácskát terveznek elültetni az résztvevők segítségével - közölte az esemény kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel. "Amennyiben a fővárosiak kellő számban eljönnek a rendezvényre, a 200 éves Városliget bekerülhet a magyar rekordok adatbázisába" - idézte a közlemény Erdélyi Krisztinának, a Főkert kommunikációért felelős csoportvezetőjének szavait. A Városligetben mintegy 30 padot festenek le egyedi mintákkal: a "randipadon" például magyar költők és írók tollából származó szerelmes idézeteket olvashatnak majd az érdeklődők.

Forrás: MTI

2013. április 13., szombat

Kisüsti pálinkafesztivál Gyulán


Április 19–21-én rendezik meg a gyulai várkertben a XIV. Nemzetközi Kisüsti Pálinka Fesztivált, ami nemcsak az ország, hanem egyben a világ legnagyobb pálinkás rendezvénye!



Az erjesztett gyümölcsökből készülő párlatok hungarikumnak számító hagyományos, magyar fajtája a pálinka. Elkészítéséről a Pálinkatörvény rendelkezik és csak a benne meghatározott szempontok szerint előállított gyümölcspárlatot lehet pálinkának nevezni. Ennek értelmében tehát csak Magyarországon termesztett gyümölcsből, illetve szőlőtörkölyből készülhet; 100 százalékos gyümölcstartalmúak, így nem tartalmazhat egyéb alkoholt, illetve színező-, ízesítő- vagy édesítőanyagot sem. Alkoholfokának el kell érni legalább a 37,5 százalékot.
Azokat a pálinkákat illetjük kisüsti jelzővel, amelyek 1000 liter alatt, rézüstben készülnek. Az idei pálinkaünnepen kóstolhatunk többek között szilva-, körte-, alma-, kajszibarack-, cseresznye-, szőlőtörköly- és eperpálinkákat is. A gasztronómia programokat tekintve lesz látványos disznóvágás, nemzetközi főzőverseny és két pálinkakóstoló között étvágyunkat is csillapíthatjuk a gasztronómiai kiállítók standjainál. Ha már kellőképpen megalapoztuk hangulatunkat, akkor bátran kitáncolhatjuk magunkból az alkoholt a Bikini, a Magna Cum Laude vagy a Hooligans élő koncertjén.

Forrás: nosalty.hu

2013. április 11., csütörtök

Magyaros betyárleves


Néha nem árt egy jó kis magyaros, gazdag levest tenni az asztalra. A fennmaradt betyárleves receptek közül a bakonyi változatot osztjuk meg:



Hozzávalók:

35 dkg marhaszegy,
1 pár csirkecomb,
20 dkg vegyes zöldség,
1 fej hagyma,
só,
egész bors,
csípős paprika,
csusza tészta, 1 egész tojásból és a hozzávaló lisztből. (a liszt mennyisége a tészta állagától függ)
Elkészítése:

A marhahúst felvágjuk 4 szeletre, és hideg vízben feltesszük főni. Sóval, egész borssal ízesítjük. Amikor majdnem puha, hozzáadjuk a csirkecombokat, a metéltre vágott zöldséget, a felaprított hagymát, az erős paprikát, majd készre főzzük. A lisztből és a tojásból vékony, kemény tésztát gyúrunk, a levesbe tépkedjük és megfőzzük.

Jó étvágyat!

Budapesti gyógyfürdők az olasz Vanity Fair magazinban


A Magyar Turizmus Zrt. olaszországi külképviseletének együttműködésével az olasz Vanity Fair magazin wellness-melléklete – amely a gyógyfürdőkről mint reneszánszukat élő úti célokról szól – a Széchenyi, illetve a Gellért fürdőt ajánlja olvasóinak a budapesti történelmi gyógyfürdők közül. 


Az olasz női magazin mellett a Maxim olasz férfi magazin is foglalkozik a budapesti gyógyfürdőkkel: ebben a lapban a Rudas fürdőt ismerhetik meg részletesebben az olvasók. A magyar gyógyfürdők népszerűségét bizonyítja az is, hogy az MT Zrt. milánói képviseletének facebook oldalán is az egészségturizmus témához köthető bejegyzések a legnépszerűbbek. Az olasz piacon hazánk gyógyturisztikai kínálata iránt mutatkozó, fokozódó érdeklődést a KSH előzetes adatai is alátámasztják: 2012-ben az olasz vendégek által gyógyszállókban eltöltött vendégéjszakák száma 45,2%-kal nőtt az előző évhez képest.

Forrás: Magyar Turizmus Zrt.

Olasz háziasszony a világ legjobb séfje


Egy olasz konyhafőnököt nyilvánítottak idén a világ legjobb női séfjének a világ vendéglátóiparának vezetői képviselői, a The World’s 50 Best Restaurants “akadémia” tagjai.
A “világ ötven legjobb éttermének” idei, női séfeknek járó elismerését elnyerő Nadia Santini sohasem járt szakácsiskolába vagy bármilyen szervezett tanfolyamra, férje éttermet vezető nagyanyjától tanult meg sütni-főzni úgy, hogy három Michelin-csillaggal ismerték el tudását.
A tripla Michelint még 1996-ban kapta elsőként az olasz szakácsnők közül. Most a Restaurant című brit magazin szervezésében jutalmazta 900 fős nemzetközi zsűri – tagjai valamennyien rangos ínyencek – a világ legjobb szakácsnője elismeréssel, az úgynevezett Világ Ötven Legjobb Étterme díjjal, amely nem túl régi, 2011-ben ítélték oda először.
Santini egy kis észak-olaszországi faluban, a lombardiai Runatéban főz hagyományos olasz ételeket, ám némileg modernizálva. Férje famíliája nemzedékek óta szakácscsalád. Éttermük, a Dal Pescatore 1925 óta működik.
Nadia Santini csaknem 40 éve kezdett kuktáskodni benne, de már jó ideje ő a főszakács. A brit gasztronómiai szakfolyóirat szerint a rendkívül kreatív és innovatív Santini főztjére a legkritikusabb bírálók sem tudnak rosszat mondani.
Az elismerést első alkalommal, 2011-ben egy franciaországi vendéglő, a valence-i Maison Pic vezetője, Anne-Sophie Pic nyerte el, tavaly a San Sebastian-i (Spanyolország) Arzak étterem séfjét, Elena Arzakot díjazták.
MTI

2013. április 9., kedd

Grapefruit - a csodaszer


A ’30-as évek óta őshonos fogyókúrás „termék” a grapefruit Hollywoodban, és máig megállja helyét a kilóapasztó étrendekben. Így Kylie Minogue, Brooke Shields csak néhány azon hírességek közül, akik ezen citrusfélének köszönhetik bomba-alakjukat.


De mitől ennyire hatékony a grapefruit? 
A grapefruit egy igazán különleges gyümölcs. Fehérjékkel együtt fogyasztva ugyanis felgyorsítja a zsírok elégetésének folyamatát, ezáltal hozzájárul a súlyvesztéshez. A benne lévő enzimek serkentik az emésztést, csökkentik a vér koleszterinszintjét, mindezek pedig szintén a fogyáshoz vezetnek.
A grapefruit ugyanakkor rengeteg növényi rostot, C-vitamint és folsavat tartalmaz, kiegészítve a jelentős mennyiségű likopinnel, vagyis azzal az anyaggal, amely meggátolja a rákos sejtek kialakulását, így megóvva minket a bőr-, tüdő-, vastagbél- vagy emlőráktól.
Ahhoz, hogy hatékony legyen a fogyókúrák alatt, a citrusfélét kalóriában szegény és fehérjékben gazdag élelmekkel kell társítani. További feltétele a diétának, hogy kerülni kell az étkezések közötti nassolást, ropogtatást.
Ha te is beállnál a sztárok sorába a grapefruit-kúrával, így festene az étrended:
* Reggeli: 2 tojás, 2 szelet sonka, 1 csésze feketekávé, ½ grépfrút vagy ½ csésze frissen csavart grapefruitlé.
* Ebéd: öntetes saláta, hús amennyi jólesik, ½ grapefruit vagy ½ csésze frissen csavart grapefruitlé.
* Vacsora: zöld vagy piros zöldségek (kivéve a borsót, babot, kukoricát és burgonyát), zöldsaláta, hús (lehet halhús is) amennyi jólesik, ½ grapefruit vagy ½ csésze frissen csavart grapefruitlé.
Ha kívánsz egy kis kóstolót, az étkezések között ihatsz tejet.
A diétát legalább 10–12 napig kell tartani ahhoz, hogy szemmel látható eredményekhez vezessen. Ez idő alatt akár 6–10 kilótól is meg lehet szabadulni – állítják azok, akik már kipróbálták.