2013. április 24., szerda

Cake pop, a gasztrosztár


Új trend hódít a gasztronómiában, a macaron után 2013 előreláthatólag a cake pop éve lesz. Az alaprecept változatos formában elkészíthető, díszítésének pedig csak képzeletünk szabhat határokat.


Hozzávalók 9 főre

A tésztához:

80 g vaj
110 g kristálycukor
1 tojás
135 g finomliszt
1 tk sütőpor
80 ml tej
fél tk vanília kivonat
60 g durvára darált mogyoró
A csokibevonathoz:

100 g magas kakaótartalmú étcsoki
12 dkg vaj
2 ek tej
2 ek víz
cukor ízlés szerint
A cukormázhoz:

200 g porcukor
1 tojásfehérje

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra verjük.
Hozzáadjuk a vajas keverékhez a tojást, és jól eldolgozzuk.
A masszához szitáljuk a lisztel elkevert sütőport, a tejet és a vanília kivonatot, és összedolgozzuk a tésztát.
A kikevert tésztához hozzákeverjük a durvára darált mogyorót.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, ezalatt megtöltjük a forma alját a tésztával.
Ha minden lukat megtöltöttünk, rátesszük a sütőforma tetejét gondosan ügyelve arra, hogy jól záródjon!
20 perc alatt készre sütjük a sütigolyókat.
A csokoládé bevonathoz az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.
A cukormázhoz a tojásfehérjét jól eldolgozzuk a porcukorral.
A pálcikára szúrt sütigolyókat bevonjuk csokoládé- illetve cukormázzal, majd beleállítjuk a sütőforma lukacsos részébe száradni.
Tetszés szerint csoki reszelékkel, dekorcukorral díszítjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
költség: 2000 Ft
költség egy főre: 222 Ft

Forrás: nosalty

Egyéni látogatások a Törley Múzeumban


Minden hónap első szombatján kizárólag az egyéni látogatók számára kialakított díjszabás szerint fogadják a látogatókat a Törley Múzeumban.


Íme a szervezők információja a tárlatról:
Egyéni látogatók számára a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont megtekintése és a vezetett pinceséta minden hónap első szombatján
12.00 órakor.

Belépődíj: 3000 Ft/fő, mely magában foglal fejenként egy pohár Törley Charmant Rosé doux, további egy pohár Törley Réservé demi sec és egy pohár Törley Nyerspezsgő Chardonnay terméket, illetve igény esetén Törley Alkoholmentes Rosé terméket.

A fentiektől eltérő igény esetén egyedi ajánlatot küldünk.
Látogatási szándékát  - annak időpontjának megjelölésével - kérjük jelezze a muzeum@torley.hu címen.  
Figyelem! Regisztrációra a szombati napot megelőző csütörtök 12.00-ig van lehetősége! Regisztrációja a visszaigazolás megküldésével válik érvényessé!
 Felhívjuk a figyelmüket, hogy a pince hőmérséklete 12 -14 Celsius fok – Javasoljuk, hogy ennek megfelelő ruházatot hozzanak magukkal!

A vezetések magyar nyelven történnek!

A program időtartama 1,5 – 2 – 2,5 óra (kóstolások számától függően)

18 éven aluliak a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontot kizárólag szülői vagy tanári felügyelettel látogathatják!

14 éven aluliak a kiállítást szülői felügyelet mellett térítésmentesen látogathatják. A látogatás nem tartalmaz kóstolót.

Forrás: törley.hu

2013. április 21., vasárnap

Házi vajas kifli


Szereted, amikor a lakást belengi a frissen sütött péksütemény finom illata? A legjobb és legolcsóbb megoldás  az, ha saját magad készíted el otthon. Lepd meg szeretteidet házi vajas kiflivel, így készítsd el!



Hozzávalók:

– fél csomag élesztő
– fél kg liszt
– 100 ml tej
– 100 ml víz
– só
– olvasztott vaj

Elkészítés:

 Összegyúrjuk a hozzávalókat egy tálban. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény.
Kétfelé osztjuk a cipót.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Bekenjük olvasztott vajjal a tetejét.
Nyolc kis háromszögre osztjuk a tésztát. (Először félbe vágjuk, majd ismét félbe, és újra félbe). Feltekerjük a háromszögecskéket, így kis kifliket kapunk.
A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd belisztezett, kivajazott tepsibe helyezzük őket.
A másik adag tésztával ugyanezt tesszük, így 16 kiflink lesz.
A kifliket hagyjuk megkelni langyos helyen.
Ezután mehet a sütőbe: 10 percig erős lángon, majd közepes hőfokon süssük.
A házi vajas kiflink 20-25 perc alatt elkészül.


Jó étvágyat!

Tippek:

- Bátran használjuk az olvasztott vajat. Minél több a vaj, annál finomabb lesz!

 - A kiflik nagyon meg fognak dagadni, szép hézagosan helyezd el őket a tepsiben. Ez az adag összesen 16 kiflire való.
Forrás: facepress.hu

2013. április 19., péntek

Magyar gasztronómiai hét Japánban


Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban, amelynek során a magyar ízekkel ismerkedhettek az érdeklődök a szervezők reményei szerint a magyar gasztrokultúra számára nagy lehetőséget kínáló szigetországban.


A március 31-ig tartó rendezvénysorozatban négy étterem, egy szálloda és egy cukrászda vett részt, amelyek további öt hónapig az étlapjukon tartják majd a magyar fogásokat, többek között a paprikás csirkét és - Japánban elsőként japán cukrászda által készített - dobostortát is.
"Hiszek abban, hogy a magyar konyhának és a magyar ízeknek nagy lehetőségeik vannak Japánban" - mondta az MTI tudósítójának Moldován Viktor szervező, a hokkaidói Tokachi Hills Garden étterem vezetője, a japán séfszövetség tagja, aki a rendezvényt megelőző hetekben külön tréningeket tartott a japán szakácsoknak és cukrászoknak, hogy a magyar hetek során megfelelő minőségben tálalják a hazai ételeket.

"Itt rendkívül telített a piac a világ minden ízével, amelyek ráadásul már nehezen tudnak újat mutatni a gasztronómiáért rajongó japánoknak. A szigetországban 20-30 évvel ezelőtt vált népszerűvé a francia és az olasz konyha, néhány éve pedig a spanyol éttermek száma nőtt, de úgy tűnik, hogy mostanában komoly érdeklődés mutatkozik más ízek iránt is. Azt látom, hogy a japánoknak szükségük lenne valami újra, valami teljesen másra, amit úgy lehet tálalni, mint a franciát, és ami van annyira egzotikus és fűszeres, mint az olasz vagy a spanyol."

Moldován elmondása szerint két és fél éve kezdte el kidolgozni receptjeit a japán alapanyagokra, valamelyest hozzáigazítva a magyar ételeket a helyi ízvilághoz. A séf szerint - aki korábban a tokiói magyar nagykövetségen dolgozott és rendszeresen szerepel a szigetország gasztronómiai magazinjaiban - a szakma és a vendégek részéről is növekvő érdeklődés övezi a magyar konyhát Japánban.

Forrás: richpoi.com

2013. április 18., csütörtök

Ha rohanás az élet...

A legtöbb ember azért nem eszik egészségesen, mert ha nincs ideje, kihagy étkezéseket. Holott például a reggeli kihagyása koncentrációhiányhoz, fáradtsághoz vezet, majd jön az este, amikor alvás előtt felfaljuk a hűtőt...




Nyilván senki sem időmilliomos. Arra azonban, hogy mit és mikor eszünk, oda kell figyelni. Ha nincs időnk reggelizni, ne előregyártott termékeket vegyünk a sarkon, hanem még előző este készítsünk el egy szendvicset, amit reggelig a hűtőben tárolhatunk, aztán csak egy mozdulat, és bekerülhetnek a táskába.
Tehetünk bele egy húzós nap előtt olajos magvakat és gyümölcsöt is, nassolásnak sem rossz, egészséges is, és kiküszöböljük vele, hogy ha csúszik az ebéd, farkaséhesen kelljen végigcsinálnunk a délelőttöt. Egy alma, egy banán, vagy egy marék mogyoró ad annyi lendületet, hogy az ebédig kitartson.

A kereskedelem az egészséges életmód miatti szándék erősödése folytán sok olyan terméket gyárt, amely előre csomagolt, kicsi, elfér a táskában, és szintén jó tápanyag forrás lehet napközben. Ilyenek a gabona- és müzliszeletek, a teljes kiőrlésű előre csomagolt kekszek, amelyek szintén segítenek időt spórolni, de nem fölösleges kalóriákkal terhelik a szervezetet.

A cél az, hogy a napközbeni étkezés mértéke legyen elégséges ahhoz, hogy este csak egy könnyű vacsora maradjon hátra a jó alvás, és az ideális testsúly megtartása érdekében.




2013. április 16., kedd

A grillpartik ideje


A nyári esték legnépszerűbb programja a kerti grillezés. A klasszikus tábortüzet lassan kiszorítják a jóval korszerűbb grillsütők, kerti kemencék, ráadásul étkezési szokásaink is nagyot változtak.
A nyársra húzható nyersanyagok sora kibővült a különféle halaknak, húsoknak, zöldségeknek köszönhetően, főleg ha különféle pácokkal még tovább színesítjük az ízeket.


A grillezés igazi csapatmunka, és ebben oroszlánrészük van a férfiaknak is. Lehet, hogy a nők pácolnak, salátát és köretet készítenek, de a férfiak állnak a parázs mellett, ők forgatják a húsokat, halakat, nyársakat vagy a különféle húspogácsákat.

És ahogy nem mindegy, hogy mit sütünk, az sem mindegy, min sütjük.
Kezdő és tapasztalt sütögetőknek sem árt, ha tudják a következőket:
- Ha faszénen grillezünk, mindig várjuk meg, míg a szén parázslik! Ha lángon sütünk, a hús külseje, bőre megég, a belseje pedig véres vagy kemény marad.
- Ne tároljuk grillezésre szánt húsunkat mélyhűtőben. A kerti sütéshez friss húst használjunk. A mélyhűtőben romlik a hús minősége. A fagyasztott pulyka mell felengedve elveszti rugalmasságát, rosszul szeletelhető.
- Pácoláskor a húsokat ne tegyük műanyag edénybe, mert bepállik. Használjunk inkább fém edényt.

Tavasz van, piknikezzünk!


Mivel most már visszavonhatatlanul beköszöntött a tavasz, itt az ideje a gyakorlatban is megvalósítani az eddig a lelkünk legmélyén dédelgetett szabadtéri programterveket!


Szinte nincs olyan település, melynek közelében ne lenne valamilyen elképesztően szép, nyugodt és érintetlen zöld terület, amit érdemes felfedezni, nem is beszélve a környező falvakról, községekről vagy akár városokról. Ha egész napos túrát szervezünk, akkor viszont gondoskodnunk kell az elvesztett energia pótlásáról is: méghozzá úgy, hogy utána ne érezzük azt, ólmos súlyokat cipelünk a hasunkban.
A piknikezős, szabadban eltöltött nap házilag összeállított fogásainak egyetlen, nagyon fontos kritériumnak kell megfelelniük: könnyen, akár evőeszköz nélkül is fogyaszthassuk őket. Piték, péksütik, pogácsák, szendvicsek várják, hogy a jó levegőre érkezve jóízűen belakmározzunk belőlük.

Forrás: nosalty