2013. március 31., vasárnap

A világ legdrágább tojásai

Aranytojások nem csak a mesében léteznek! Kíváncsiak vagytok a világ legdrágább tojásaira? A magyar változat például a Hunor és Magor monda elemeit ábrázolja. Nézzétek meg a fényűző tárgyakat és ismerjétek meg keletkezésük történetét!



1883-ban Fabergé azzal a különleges ötlettel állt elő, hogy a megszokott ékszerek helyett különleges drágakövekkel díszített, meglepetést rejtő aranytojást készítene III. Sándor feleségének. A cár engedélyt adott az ajándék elkészítésére, az ékszerész pedig megalkotta az első darabot, ami egy nyitható, fehérre zománcozott tojás volt.
A belseje aranyszínű tojássárgáját rejtett, amiben egy többféle árnyalatú arany kiscsibe bújt meg, ebben pedig a cári korona miniatűr változata és egy tojás formájú rubincseppel díszített medál. A cárnak annyira megtetszett az ajándék, hogy azonnal megrendelte az elkövetkezendő évek valamennyi húsvéti tojását, az egyetlen feltétele az volt csupán, hogy mindegyiknek tartalmaznia kellett egy meglepetést.



A következő években Fabergé finoman kimunkált, aprólékosan kidolgozott, érdekes meglepetéseket rejtő tojások tucatjait készítette el. Fényűző tárgyait a legnemesebb anyagokból: aranyból, ezüstből, malachitból, lazúrkőből és különböző drágakövek felhasználásával alkotta meg.
A bennük rejlő ajándékok gyakran órák voltak, de némelyik tojás egészen meglepő dolgot rejtett, például a Szibériát átszelő gyorsvonat makettjét, vagy a II. Miklós és Alexandra megkoronázásakor használt hintó minden egyes apró részletét pontosan kidolgozott mását. Az ékszerművészet remekének tekintett Fabergé tojás a luxus jelképévé vált.
Forrás: szeretlekmagyarorszag.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése