GSZT szakújság :: Gasztronómia : Szálloda : Turisztika - online magazin. Hírek, információk, események, programajánlók
2013. május 11., szombat
A tavasz legjobb vitaminforrása
A mindenki által ismert kerti retek a keresztesvirágúak egyik legjellegzetesebb képviselője, a káposztafélék rokona.A téli vitaminéhség után a kora tavaszi hónapos retek az egyik legfontosabb vitamin és ásványi-anyag forrásunk.
Energiatartalma roppant alacsony, viszont vas és kálium, valamint B3, C-vitamin és fólsav tartalma jelentős. Legismertebb az emésztést serkentő hatása, számos emésztési problémát orvosolhatunk a nyers retek kúraszerű fogyasztásával. Az epeműködést serkentő hatása is ismert, emiatt a népi gyógyászat is szívesen ajánlja.
Hasonlóan a keresztesvirágúak többségéhez a retekfélék nagy mennyiségű kénvegyületet tartalmaznak, csípős ízüket is különböző kéntartalmú glikozidok okozzák.
Forrás: Kolumbán Sándor
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése