2013. április 27., szombat

A nagyi ételízesítője


Amikor még nem lehetett ezerféle ételízesítőt kapni,  a nagyanyáink mindig úgy készítették el friss zöldségekből. Érdemes a receptet ma is kipróbálni.



Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg tv paprika (jó húsos)
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
2-3 nagy fej fokhagyma
4 db nagyobb zeller
50 dkg karalábé
50 dkg karfiol
50 dkg kelkáposzta
petrezselyem zöldje (jó sok)
zeller zöldje

Elkészítés:

A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.

Forrás: Kirchner Károly

2013. április 26., péntek

Élesztő - kézműves sörök romkocsmája

A Tűzoltó utca 22. kezdetben üvegfúvóműhelynek épült, később parkoló lett belőle, majd Tündérgyár, most pedig a sörforradalom gettysburgi csatájának helyszíne; az Élesztő egy kézműves sörökre épülő, romkocsma jellegű zarándokhely, benne éttermekkel, sörfőzdével, bárral és 17 darab sörcsappal. Benéztünk a - még épülőben lévő - kulisszák mögé.


Egy sör nem sör...

Az Élesztő hivatalosan egy “multi tap bar”, vagyis sok sörcsappal rendelkező bár lesz, de valószínüleg soha senki nem fogja majd így nevezni; de nem is lenne egyszerű feladat kategóriákkal dobálózni, ami itt lesz, az minden szempontól egyedi.
Az Élesztőben 17 csapról ihatjuk a lehető legjobb söröket: kezdetben lesz Keserű méz, Fóti Pils, Sherwood Ale, Brandecker Bodzás Barna, Splash, Távoli Galaxis, Little John, Fekete Mária, Csobánkai Öregsör, Dupla Köleses Sör, Békésszentandrási Szilvás, Szűretlen Félbarna Búzasör, tehát mindenki megtalálja majd a szájízének és pénztárcájának legmegfelelőbbet.
A csapat egyébként fontos küldetésének tartja, hogy kinyisson egy eddig ismeretlen világot azoknak is, akik eddig kimaradtak belőle; az "itallap" úgy lett összeállítva, hogy már 450 Ft-tól lehessen minőségi söröket inni.
 A tervek szerint a kínálat folyton változik majd, és bármi sörrel kapcsolatos érdekesség történik a Kárpát-medencében azt itt lehet majd először megkóstolni. Persze egy kicsit messzebbre is kitekint majd az itallap: hiszen hamarosan beindul a London-Budapest sörexpressz is, amely elhozza a Crate és a Camden Brewery söreit. Az üveges felhozatal egyébként is csak külföldi sörökből áll.

Sörbirodalom

A sörivás mellett fontos szerepet fog betölteni az Élesztő területén működő Sörfőző Iskola és az úgynevezett Home Brew Bar is, ahol rendszeresen egy vendég sörfőző házi söreinek születésébe tekinthetünk, és kóstolhatunk bele. Nagyon fontos, hogy ezek nem kézműves sörök lesznek, hanem házi sörök, amelyek abban különböznek, hogy csupán egy 20 liter készül belőlük egyszerre.

Nyitóhétvége

Az Élesztő hivatalos megnyitását egy péntektől keddig tartó nyitóbuli formájában kiáltják ki, ahol zenére, táncra, sörsétára rengeteg sörre, sörkoktélra és a Legenda Sörfőzde sörbemutatójára lehet majd számítani.

Élesztő

Cím: 1094 Budapest,
Tűzoltó utca 22.
Email: elesztohaz@gmail.com

Forrás: welovebudapest.hu

2013. április 25., csütörtök

Vendéglátós munka Németországban



Németországi szállodákba keresünk munkaerőt. Végzett szakácsok, felszolgálók, és tapasztattal rendelkező szobalányok jelentkezését várjuk.



További információk:
Németország déli tartományaiba keresünk tapasztalattal rendelkező felszolgálókat, végzettséggel és legalább 2 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakácsokat, valamint tapasztalt szobalányokat hosszú távra (legalább 1 év).


Munkaadó: Euwork Kft.
Munkaadó e-mail címe: kitti@euwork.hu
Munkaadó telefonszáma: 0612035833
Munkaadó weboldala: www.euwork.hu
Kategória: Vendéglátóipar, idegenforgalom
Elvárt végzettség: Szakközép-iskola
Elvárt nyelvtudás: német - Szint: Társalgási (B1)
Munkavégzés helye: Németország -
Fizetés: 1840 Euro

Szakácsok
Elvárások:
- Legalább 2 év szakmai tapasztalat,
- erős alap szintű német nyelvtudás
- 18-45 év közötti életkor
- precíz, igényes munkavégzés
- jó állóképesség
Fizetés: kb. 1840 EUR/hó
Munkaidő: kb. 45 óra/hét
Szerződés tartama: 1 év

Szobalányok
Elvárások:
- Legalább 3 hónap szakmai tapasztalat,
- társalgási szintű német nyelvtudás
- 18-30 év közötti életkor
- precíz, igényes munkavégzés
- jó állóképesség
Fizetés: 7,88 EUR/óra
Munkaidő: kb. 40 óra/hét
Szerződés tartama: 1 év

Felszolgálók
Elvárások:
- Legalább 1 év szakmai tapasztalat,
- társalgási szintű német nyelvtudás
- 18-30 év közötti életkor
- kedves, segítőkész személyiség
- jó állóképesség
Fizetés: kb. 1840 EUR/hó
Munkaidő: kb. 45 óra/hét
Szerződés tartama: 1 év

A munkavégzés folyamatos, a német nyelvű, fényképpel ellátott jelentkezéseket a kitti@euwork.hu email címre várjuk.

2013. április 24., szerda

Cake pop, a gasztrosztár


Új trend hódít a gasztronómiában, a macaron után 2013 előreláthatólag a cake pop éve lesz. Az alaprecept változatos formában elkészíthető, díszítésének pedig csak képzeletünk szabhat határokat.


Hozzávalók 9 főre

A tésztához:

80 g vaj
110 g kristálycukor
1 tojás
135 g finomliszt
1 tk sütőpor
80 ml tej
fél tk vanília kivonat
60 g durvára darált mogyoró
A csokibevonathoz:

100 g magas kakaótartalmú étcsoki
12 dkg vaj
2 ek tej
2 ek víz
cukor ízlés szerint
A cukormázhoz:

200 g porcukor
1 tojásfehérje

Elkészítés

A vajat a cukorral habosra verjük.
Hozzáadjuk a vajas keverékhez a tojást, és jól eldolgozzuk.
A masszához szitáljuk a lisztel elkevert sütőport, a tejet és a vanília kivonatot, és összedolgozzuk a tésztát.
A kikevert tésztához hozzákeverjük a durvára darált mogyorót.
A sütőt előmelegítjük 160 fokra, ezalatt megtöltjük a forma alját a tésztával.
Ha minden lukat megtöltöttünk, rátesszük a sütőforma tetejét gondosan ügyelve arra, hogy jól záródjon!
20 perc alatt készre sütjük a sütigolyókat.
A csokoládé bevonathoz az étcsokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd hozzákeverjük a többi hozzávalót.
A cukormázhoz a tojásfehérjét jól eldolgozzuk a porcukorral.
A pálcikára szúrt sütigolyókat bevonjuk csokoládé- illetve cukormázzal, majd beleállítjuk a sütőforma lukacsos részébe száradni.
Tetszés szerint csoki reszelékkel, dekorcukorral díszítjük.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: hőlégkeveréses
költség: 2000 Ft
költség egy főre: 222 Ft

Forrás: nosalty

Egyéni látogatások a Törley Múzeumban


Minden hónap első szombatján kizárólag az egyéni látogatók számára kialakított díjszabás szerint fogadják a látogatókat a Törley Múzeumban.


Íme a szervezők információja a tárlatról:
Egyéni látogatók számára a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont megtekintése és a vezetett pinceséta minden hónap első szombatján
12.00 órakor.

Belépődíj: 3000 Ft/fő, mely magában foglal fejenként egy pohár Törley Charmant Rosé doux, további egy pohár Törley Réservé demi sec és egy pohár Törley Nyerspezsgő Chardonnay terméket, illetve igény esetén Törley Alkoholmentes Rosé terméket.

A fentiektől eltérő igény esetén egyedi ajánlatot küldünk.
Látogatási szándékát  - annak időpontjának megjelölésével - kérjük jelezze a muzeum@torley.hu címen.  
Figyelem! Regisztrációra a szombati napot megelőző csütörtök 12.00-ig van lehetősége! Regisztrációja a visszaigazolás megküldésével válik érvényessé!
 Felhívjuk a figyelmüket, hogy a pince hőmérséklete 12 -14 Celsius fok – Javasoljuk, hogy ennek megfelelő ruházatot hozzanak magukkal!

A vezetések magyar nyelven történnek!

A program időtartama 1,5 – 2 – 2,5 óra (kóstolások számától függően)

18 éven aluliak a Törley Gyűjtemény és Látogatóközpontot kizárólag szülői vagy tanári felügyelettel látogathatják!

14 éven aluliak a kiállítást szülői felügyelet mellett térítésmentesen látogathatják. A látogatás nem tartalmaz kóstolót.

Forrás: törley.hu

2013. április 21., vasárnap

Házi vajas kifli


Szereted, amikor a lakást belengi a frissen sütött péksütemény finom illata? A legjobb és legolcsóbb megoldás  az, ha saját magad készíted el otthon. Lepd meg szeretteidet házi vajas kiflivel, így készítsd el!



Hozzávalók:

– fél csomag élesztő
– fél kg liszt
– 100 ml tej
– 100 ml víz
– só
– olvasztott vaj

Elkészítés:

 Összegyúrjuk a hozzávalókat egy tálban. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény.
Kétfelé osztjuk a cipót.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk.
Bekenjük olvasztott vajjal a tetejét.
Nyolc kis háromszögre osztjuk a tésztát. (Először félbe vágjuk, majd ismét félbe, és újra félbe). Feltekerjük a háromszögecskéket, így kis kifliket kapunk.
A tetejüket megkenjük olvasztott vajjal, majd belisztezett, kivajazott tepsibe helyezzük őket.
A másik adag tésztával ugyanezt tesszük, így 16 kiflink lesz.
A kifliket hagyjuk megkelni langyos helyen.
Ezután mehet a sütőbe: 10 percig erős lángon, majd közepes hőfokon süssük.
A házi vajas kiflink 20-25 perc alatt elkészül.


Jó étvágyat!

Tippek:

- Bátran használjuk az olvasztott vajat. Minél több a vaj, annál finomabb lesz!

 - A kiflik nagyon meg fognak dagadni, szép hézagosan helyezd el őket a tepsiben. Ez az adag összesen 16 kiflire való.
Forrás: facepress.hu

2013. április 19., péntek

Magyar gasztronómiai hét Japánban


Magyar gasztronómiai heteket tartottak Japán legészakibb szigetén, Hokkaidón márciusban, amelynek során a magyar ízekkel ismerkedhettek az érdeklődök a szervezők reményei szerint a magyar gasztrokultúra számára nagy lehetőséget kínáló szigetországban.


A március 31-ig tartó rendezvénysorozatban négy étterem, egy szálloda és egy cukrászda vett részt, amelyek további öt hónapig az étlapjukon tartják majd a magyar fogásokat, többek között a paprikás csirkét és - Japánban elsőként japán cukrászda által készített - dobostortát is.
"Hiszek abban, hogy a magyar konyhának és a magyar ízeknek nagy lehetőségeik vannak Japánban" - mondta az MTI tudósítójának Moldován Viktor szervező, a hokkaidói Tokachi Hills Garden étterem vezetője, a japán séfszövetség tagja, aki a rendezvényt megelőző hetekben külön tréningeket tartott a japán szakácsoknak és cukrászoknak, hogy a magyar hetek során megfelelő minőségben tálalják a hazai ételeket.

"Itt rendkívül telített a piac a világ minden ízével, amelyek ráadásul már nehezen tudnak újat mutatni a gasztronómiáért rajongó japánoknak. A szigetországban 20-30 évvel ezelőtt vált népszerűvé a francia és az olasz konyha, néhány éve pedig a spanyol éttermek száma nőtt, de úgy tűnik, hogy mostanában komoly érdeklődés mutatkozik más ízek iránt is. Azt látom, hogy a japánoknak szükségük lenne valami újra, valami teljesen másra, amit úgy lehet tálalni, mint a franciát, és ami van annyira egzotikus és fűszeres, mint az olasz vagy a spanyol."

Moldován elmondása szerint két és fél éve kezdte el kidolgozni receptjeit a japán alapanyagokra, valamelyest hozzáigazítva a magyar ételeket a helyi ízvilághoz. A séf szerint - aki korábban a tokiói magyar nagykövetségen dolgozott és rendszeresen szerepel a szigetország gasztronómiai magazinjaiban - a szakma és a vendégek részéről is növekvő érdeklődés övezi a magyar konyhát Japánban.

Forrás: richpoi.com