2013. május 8., szerda

Ahol ölelés jár az ételhez


A 27 éves amerikai Tim Harris a világ első Down-szindrómás étterem-tulajdonosa. A fiú saját maga működteti a vendéglátóhelyet és a felszolgálásban is részt vesz, valamint minden egyes vendéget megölel. „Bizonyos értelemben az ölelés fontosabb, mint az étel. Úgy értem: az étel csak étel” – nyilatkozta egy tévériportban Tim.



Harris 14 éves kora óta arról ábrándozott, hogy saját étterme lesz, és évekig a vendéglátásban dolgozott, mielőtt a családja segítségével megnyitotta a Tim's Place-t. „Nem engedtem, hogy a fogyatékosságom összetörje az álmaimat. A fogyatékossággal élők is bármit megvalósíthatnak, amit a fejükbe vesznek. Különlegesek vagyunk. Ajándékok a világnak” – fogalmazott a fiú.

Az éttermet a vendégek a világ legbarátságosabb éttermeként emlegetik, és rengetegen járnak hozzájuk rendszeresen azért, mert a finom ételek mellé különleges odafigyelést és ölelést kapnak. A falon egy számlálót is elhelyeztek, mely a kiosztott ölelések számát jelzi: Tim tavaly közel 32 000 ölelést osztott ki.

Forrás: nlcafe.hu

2013. május 5., vasárnap

A csodálatos földieper


A földieper a késő tavaszi hónapok kedvelt gyümölcse. Vértisztító, baktériumölő hatása különösen hasznos a hideg, téli hónapok után. Ezenkívül rengeteg ásványi anyag található benne.



A kis piros gyümölcs ráadásul nagyon laktató, ugyanakkor serkenti az anyagcserét, így, ha fogyókúrázol, sem kell lemondanod róla. Persze azért a desszertekkel nem árt vigyáznod!

Eperkrémleves

Hozzávalók:

40 dkg eper
7 dl tej
5 evőkanál cukor
3 dl tejszín
kevés liszt
csipetnyi fahéj
Az epret kevés vízben párold meg. A tejszínt a már megfőtt eperrel és a cukorral turmixold össze, majd főzd össze a tejjel és a kevés liszttel. Ízesítsd fahéjjal. Tedd hűtőbe, és, ha alaposan lehűlt, már tálalhatod is.

2013. május 2., csütörtök

Itt a menta szezon!


A menta (akár borsmenta, akár fodormenta) remek frissítő a meleg napokon. Teát is főzhetünk belőle, (5-10 perces áztatással) de hideg áztatással is el készíthetjük, csak hosszabb időt vesz igénybe (min. egy éjjen át). Nem beszélve az üdítő mentás limonádéról. 


Teaként, remek görcsoldó, szélhajtó, emésztést javító, epehajtó. Meghűlés esetén köhögés csillapító.
És, hogy miért a május? Mert, ha még nincs saját mentád, májusban még ültethetsz palántákat, cserépben is szépen fejlődnek és áttelelnek kiültetve is. Másrészt pedig a begyűjtést érdemes május végén elkezdeni, (június után már nem ajánlják, mert a nagy melegekben veszít a hatóanyagaiból) akár szárítjuk teának, fűszernek, akár befőzzük mentazselének, mentaszörpnek.
Mentás üdítőt, ha készítesz tegyél bele már az áztatáshoz citrom karikákat és egy kis narancsvirág vizet, nem marad el a frissítő hatás!

Így épül az új World Trade Center

Az amerikaiak legnagyobb nemzeti ünnepén, a július negyedikén tették le New Yorkban 1WTC felhőkarcoló alapkövét 2004-ben. Az épület a szeptember 11-i terrortámadásban lerombolt World Trade Center ikertornyainak helyén fog állni Manhattan déli részén, és pontosan olyan magas (417 méter) lesz, mint az elődje. 


A tetején díszelgő antennával együtt még a régi WTC-nél is nagyobb, 541 méteres – vagyis 1776 láb, ami az amerikai függetlenség kikiáltásának évszámára utal. Az építkezés az amerikaiaknak hatalmas szimbolikus jelentőséggel bír, a terrortámadás sokkja utáni összefogást és újjáépítést, és egyben Amerika legyőzhetetlenségét jelképezi. Nem csoda, hogy az elmúlt kilenc évben már a félkész épület is olyan turistalátványossággá vált New Yorkban, mint a Szabadság-szobor vagy a Times Square. A munka a 3,8 milliárd dolláros felhőkarcolón lassan a végéhez közelít, a 1WTC kívülről már késznek tűnik, már csak néhány hónapnyi belsőépítészeti munka van hátra az átadásig. Ennek ugyan még nincs hivatalosan kitűzött időpontja, de az biztos, hogy a dubaji Burj Khalifa és a szaúdi Makkah Royal Clock Tower mögött a harmadik legmagasabb felhőkarcoló lesz a világon. Fotósorozatunk az építkezés utolsó pár évét követi végig testközelből, ahogyan az építők mobiljaikkal és kisgépeikkel fényképezték.

Forrás: index

2013. április 27., szombat

A nagyi ételízesítője


Amikor még nem lehetett ezerféle ételízesítőt kapni,  a nagyanyáink mindig úgy készítették el friss zöldségekből. Érdemes a receptet ma is kipróbálni.



Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
1 kg fehérrépa
1 kg tv paprika (jó húsos)
1 kg paradicsom
1 kg vöröshagyma
2-3 nagy fej fokhagyma
4 db nagyobb zeller
50 dkg karalábé
50 dkg karfiol
50 dkg kelkáposzta
petrezselyem zöldje (jó sok)
zeller zöldje

Elkészítés:

A hozzávalókat meghámozzuk (paradicsomot nem kell), robotgéppel adagonként összevágjuk, vagy húsdarálón ledaráljuk. Egy nagy tálban 1 kg sóval jól elkeverjük, és 24 órát állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Üvegekbe töltjük.

Forrás: Kirchner Károly

2013. április 26., péntek

Élesztő - kézműves sörök romkocsmája

A Tűzoltó utca 22. kezdetben üvegfúvóműhelynek épült, később parkoló lett belőle, majd Tündérgyár, most pedig a sörforradalom gettysburgi csatájának helyszíne; az Élesztő egy kézműves sörökre épülő, romkocsma jellegű zarándokhely, benne éttermekkel, sörfőzdével, bárral és 17 darab sörcsappal. Benéztünk a - még épülőben lévő - kulisszák mögé.


Egy sör nem sör...

Az Élesztő hivatalosan egy “multi tap bar”, vagyis sok sörcsappal rendelkező bár lesz, de valószínüleg soha senki nem fogja majd így nevezni; de nem is lenne egyszerű feladat kategóriákkal dobálózni, ami itt lesz, az minden szempontól egyedi.
Az Élesztőben 17 csapról ihatjuk a lehető legjobb söröket: kezdetben lesz Keserű méz, Fóti Pils, Sherwood Ale, Brandecker Bodzás Barna, Splash, Távoli Galaxis, Little John, Fekete Mária, Csobánkai Öregsör, Dupla Köleses Sör, Békésszentandrási Szilvás, Szűretlen Félbarna Búzasör, tehát mindenki megtalálja majd a szájízének és pénztárcájának legmegfelelőbbet.
A csapat egyébként fontos küldetésének tartja, hogy kinyisson egy eddig ismeretlen világot azoknak is, akik eddig kimaradtak belőle; az "itallap" úgy lett összeállítva, hogy már 450 Ft-tól lehessen minőségi söröket inni.
 A tervek szerint a kínálat folyton változik majd, és bármi sörrel kapcsolatos érdekesség történik a Kárpát-medencében azt itt lehet majd először megkóstolni. Persze egy kicsit messzebbre is kitekint majd az itallap: hiszen hamarosan beindul a London-Budapest sörexpressz is, amely elhozza a Crate és a Camden Brewery söreit. Az üveges felhozatal egyébként is csak külföldi sörökből áll.

Sörbirodalom

A sörivás mellett fontos szerepet fog betölteni az Élesztő területén működő Sörfőző Iskola és az úgynevezett Home Brew Bar is, ahol rendszeresen egy vendég sörfőző házi söreinek születésébe tekinthetünk, és kóstolhatunk bele. Nagyon fontos, hogy ezek nem kézműves sörök lesznek, hanem házi sörök, amelyek abban különböznek, hogy csupán egy 20 liter készül belőlük egyszerre.

Nyitóhétvége

Az Élesztő hivatalos megnyitását egy péntektől keddig tartó nyitóbuli formájában kiáltják ki, ahol zenére, táncra, sörsétára rengeteg sörre, sörkoktélra és a Legenda Sörfőzde sörbemutatójára lehet majd számítani.

Élesztő

Cím: 1094 Budapest,
Tűzoltó utca 22.
Email: elesztohaz@gmail.com

Forrás: welovebudapest.hu

2013. április 25., csütörtök

Vendéglátós munka Németországban



Németországi szállodákba keresünk munkaerőt. Végzett szakácsok, felszolgálók, és tapasztattal rendelkező szobalányok jelentkezését várjuk.



További információk:
Németország déli tartományaiba keresünk tapasztalattal rendelkező felszolgálókat, végzettséggel és legalább 2 év szakmai tapasztalattal rendelkező szakácsokat, valamint tapasztalt szobalányokat hosszú távra (legalább 1 év).


Munkaadó: Euwork Kft.
Munkaadó e-mail címe: kitti@euwork.hu
Munkaadó telefonszáma: 0612035833
Munkaadó weboldala: www.euwork.hu
Kategória: Vendéglátóipar, idegenforgalom
Elvárt végzettség: Szakközép-iskola
Elvárt nyelvtudás: német - Szint: Társalgási (B1)
Munkavégzés helye: Németország -
Fizetés: 1840 Euro

Szakácsok
Elvárások:
- Legalább 2 év szakmai tapasztalat,
- erős alap szintű német nyelvtudás
- 18-45 év közötti életkor
- precíz, igényes munkavégzés
- jó állóképesség
Fizetés: kb. 1840 EUR/hó
Munkaidő: kb. 45 óra/hét
Szerződés tartama: 1 év

Szobalányok
Elvárások:
- Legalább 3 hónap szakmai tapasztalat,
- társalgási szintű német nyelvtudás
- 18-30 év közötti életkor
- precíz, igényes munkavégzés
- jó állóképesség
Fizetés: 7,88 EUR/óra
Munkaidő: kb. 40 óra/hét
Szerződés tartama: 1 év

Felszolgálók
Elvárások:
- Legalább 1 év szakmai tapasztalat,
- társalgási szintű német nyelvtudás
- 18-30 év közötti életkor
- kedves, segítőkész személyiség
- jó állóképesség
Fizetés: kb. 1840 EUR/hó
Munkaidő: kb. 45 óra/hét
Szerződés tartama: 1 év

A munkavégzés folyamatos, a német nyelvű, fényképpel ellátott jelentkezéseket a kitti@euwork.hu email címre várjuk.